27 Ocak 2021 Çarşamba

internette güvenlik önlemleri

İnternet, ilk günlerinden birisi bilgisayarlara karşı olsa da gün geçtikçe daha da emniyetli bir hale geliyor. Programcıların, network uzmanlarının çalışmaları ile, çok daha güvenli yalnızca internet olsa da şu anda, ilk başlarda internet pek kullanıcı dostu değildi. Eski kullanıcılar internete uzun uğraşlar sonucunda girebiliyorlardı. Çevirmeli ağ için bilgisayara kablo bağlamak gerekiyordu.

Tabi o zamanlar internet güvenliği pek rağbetli yalnızca konu değildi. Hızlıca günümüze ve her yerde bulunan Wi-Fi noktalarına gelelim. Artık interente bağlanmak o kadar basit ki, ufak bir çocuk ya da İhtiyar tek fert tek tek dokunuşla her yerden kolayca internete girebiliyor. İnternetten satın alabiliyor, satabiliyor, çalışabiliyor, sosyalleşebiliyoruz. Ve bu ekosistem başlı başına geniş tek tehdit. internette asayiş konusunda, ilk yapmamız gereken şey, eskiden fişi çekin derlerdi, şimdi ise, mobil veri ve wi-fi kapatın mı diyeceğiz? internette güvenlik Tabii ki hayır, Herkese açık Wi-Fi bağlantıları risklidir. Siber suçlular insanların bağlanması için insanların pek şüphe etmeyeceği bağlantılar oluştururlar. Mesela 'Bahçe Café parolasız wifi', 'Mcdonalds parolasız wifi' ya da 'Otel – Misafir bağlantısı 3' Bağlanadığınız Wi-Fi noktasının gerçekten doğru olması da bağlantının emniyetli bulunduğu anlamına gelmiyor. Yani tek şundan emin olabilirsiniz, ismi "kütüphane", parolası "kitapoku!" olan, giriş bilgilerini kütüphane yetkilisinden aldığınız bağlantı, gerçekten kütüphanenindir. Bu güvenli olması için yeterli değil. Eğer herkese açık tek ağa bağlanacaksanız, bunu olası olan en emniyetli biçimde yapın: giriş bilgilerini doldurmanız gereken sitelere girmeyin, özellikle bankacılık işlemlerini ve alışveriş işlemlerini asla yapmayın.

Mümkünse VPN kullanın. Birçok kullanıcı hala maillerine gelen linklere tıklamakta sakınca görmüyor – böyle düşündüğünüzü de siber suçlular biliyor. Spam maillerde ve oltalama maillerindeki linklere tıklamak sonucunda bilgisayarınıza otomatik olarak zararlı yazılımlar inebilir ya da parolanızı çalmak için sizden Facebook bunun gibi gözüken popüler tek siteye giriş yapmanız istenebilir. Sonuç şekilde linklere tıklamak, bu mailleri gönderen bireyler tarafından fark edilir ve bu numarayı yuttuğunuz düşünülür. Yeri gelmişken, Facebook'taki etkileşim kasma gönderilerini de beğenmeyin. Bilirsiniz – beğenip paylaşan 1 insana iPhone hediye! Eğer hayvanlara şiddete karşıysan beğen! Açıkçası hiç bir şey kazanmayacaksın, hiç bir şeyi engelleyemeyeceksin. Sahtekarların işine ortak olmakla kalacaksınız. Hatta kimi linkli gönderiler doğrudan olarak yararsız yazılımı dağıtmak için bu boyutta paylaşılıyor (böyle durumlarda, size destekçi olabiliriz – fakat yine de hiç bulaşmamak en iyisi). Bu konu daha aşırı içerik alır fakat kalanlarını Wardom.org sitesinin forumlarından okuyabileceksiniz.

Kaynak: https://www.wardom.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder